Fenix House is gelegen in de Fenix II pakhuizen in Katendrecht, of, beter, op De Kaap! Een gebied met een interessante geschiedenis…

Reeds in 1895 onderging Katendrecht een grote transformatie voor de bouw van de Rotterdamse haven! In 1911 werd de nieuwe haven voltooid en brak een nieuw tijdperk voor het schiereiland aan. Het gebied rondom “De Kaap” werd beroemd en berucht en bestond voornamelijk uit goedkope arbeiderswoningen, silo’s, spoorterrein, zeemanskroegen en boardinghuizen (huizen waar aangemeerde zeemannen tijdelijk verbleven).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Kaap misschien wel de enige plek in Rotterdam waar Duitse soldaten niet de dienst uitmaakten. Katendrecht was een ‘veilige haven’ voor alle Rotterdammers en niet-Rotterdammers. Swingende muziek klonk er tot in de kleine uren, vele onderduikers vonden er onderdak. Ook na de oorlog bleef De Kaap in trek. Het was het enige stukje Rotterdam dat nog overeind stond, de horeca en detailhandel bloeiden op en prostitutie vierde hoogtij. Katendrecht werd een ontmoetingsplaats voor bewoners, zeebonken, studenten en ‘stappers’ uit de stad. Op het eiland was tot diep in de nacht vertier en het internationale karakter van de grote vaart bracht muziek van over de hele wereld naar deze plek.
 

static1.squarespace-5.jpg

In de jaren ’80 verloor Katendrecht echter haar functie als havengebied. Het schiereiland transformeerde van glorieus uitgaanscentrum naar achterstandswijk. MAAR, door steun van de Rotterdamse Gemeente is Katendrecht pas sinds een paar jaar weer volop in ontwikkeling. Initiatieven als De Nacht van de Kaap, De Ronde van Katendrecht en Theater Walhalla, geven de Kaap nieuw elan. Ook de vele nieuwe restaurants, bars en de Fenix Food Factory dragen hier heel goed aan bij.

Op deze mooie plek kunnen wij uw evenement organiseren. Binnen en op het terras aan het water, met zicht op het Rotterdamse icoon Hotel New York en de dagelijks indrukwekkender wordende skyline van de Maasstad.

static1.squarespace.jpg